Excellence Trainer december 2016

”Ordet omöjligt kan omöjligt användas om framtiden” är ju en sentens jag myntade i den mentala träningens barndom och som jag sedan dess använt i en rad olika sammanhang. Exemplen jag tagit genom åren har alla varit positiva och kopplade till Mental träning och de har stimulerat många människor till att bli mer djärva i sin målsättning.

För några dagar sedan kom den här sentensen tillbaka men nu i ett mindre positivt sammanhang. Jag tänker naturligtvis på det amerikanska presidentvalet. Hur många gånger sedan Trump annonserade sitt beslut att försöka bli president har han inte blivit uträknad. Det är omöjligt att han ska kunna bli republikanerna presidentkandidat speciellt som han gjorde sig till ovän med partiledningen. När det ändå visade sig möjligt så menade både experter och massmedia att det var omöjligt för honom att ta sig ända vägen till Vita huset. Även detta omöjliga visade sig möjligt.

I alla otaliga artiklar om allt det negativa som nu kommer att följa för hela världen har jag dock hittat en positiv artikel. Den handlade om att risken för ett nytt världskrig nu har minskat. Detta påstående byggde både på att Trump verkade vara kompis med Putin och kanske på så sätt kan ”värma upp” det på under sista året eskalerande ”kalla kriget” och på uttalanden från Trump om ”America first” och att sluta blanda sig i konflikthärdarna i resten av världen.

Så vem vet. Vi kanske har fel när vi säger att det omöjligt kan bli något bra med Trump som amerikansk president.

THAILAND FORTSÄTTER
Som en del av er vet har vi under sista året övervägt att sälja vårt underbara kursparadis i Thailand, CET – Center of Excellence Training, detta mycket för kostnaden att ha det gående året om, trots att vi är där en liten del av året. När detta blev känt har vi fått ett otal ledsna kommentarer från alla de som varit där och som förlorat sitt hjärta både till Thailand som land och till den underbara plats där vi etablerat oss.

Vi har därför tänkt om och kommer istället att satsa på att få aktivitet där året om. Vi vänder oss både till dig som varit där och du som ännu inte besökt CET. Förutom att komma till de kurser vi anordnar så vill vi uppmana dig att undersöka vilka aktiviteter du skulle vilja förlägga dit. Det gäller inte bara utbildningar utan vi har haft 50-årsfest (med 50 vänner från Sverige), bröllop med ännu fler gäster (Vi har plats för 70 personer), skoljubiléer, m.m.  När det gäller utbildningar, så lånar vi gärna ut anläggningen till andra utbildningar eller till företagsevent.

ERBJUDANDE
För att fira beslutet att vi kommer att fortsätta med Thailandsverksamheten så kommer här ett erbjudande till dig som ännu inte certifierat dig som internationell coach. Vi bjuder dig på både flygresa, transport, boendet och halvpension till den kurs som går mellan 9 och 17 januari 2017.

Du åker den 7/1 kl. 13.35 från Arlanda med ett av världens allra finaste flygbolag (Emirates), blir hämtade vid flygplatsen i Bangkok och får möjligheten att vara med på en av våra mest uppskattade kurser (Kursen är den enda i sitt slag i Sverige, som fått EQA – European Quality Award av en internationell institution för kvalitetsgranskning (European Mentor and Coaching Council).

Du åker tillbaka från Bangkok kl. 01.05 den 18/1 och är tillbaka på Arlanda vid middagstiden (kl. 11.55) samma dag. Eftersom dock antalet platser är begränsat så gäller det att anmäla sig snabbt till Skandinaviska Ledarhögskolan (info@slh.nu)

NYA BÖCKER
På bokmässan i Göteborg presenterade vi tre nya böcker som SLH/SIU ligger bakom och har tryckt upp.  ”U21 sagan” har blivit en bok med titeln: ”OM – VÄGEN till EM-guldet”. Det är vår samarbetspartner i Thailand Håkan Wallenius (själv fotbollstränare innan han för 25 år sedan bosatte sig i Thailand, där han bl.a. ger ut Thailandsposten) som tillsammans med Håkan Ericson skrivit boken. Håkan Ericson besökte oss i Thailand kort efter ”bragden” och jag föreslog då att detta måste dokumenteras i en bok, vilket också blev fallet.

Den andra boken heter ”Mental Träning i idrott” och den fyller en efterlängtad lucka. Trots att den mentala träningen både startade med idrotten på 70-talet och där idrotten har varit en viktig del fram till nu så har det saknats en bok om detta område. I boken medverkar både de mentala tränare som arbetar med idrotten och också ett tiotal aktiva, framför allt från motorsporten, där Jan Alriksson ligger bakom en rad svenska mästare.

Den tredje boken är skriven av mentale tränaren Igor Ardoris. Igor, som många av er känner, har sedan han som flykting kom från Sverige hunnit med att skriva sex böcker. Den senaste heter: ”Att lära sig förlora” och är byggd på en Mental Träningsbaserad Mindfulness, där Igor kombinerar sin långa erfarenhet av japansk kampsport med sin passion för mental träning och österländsk filosofi.

Boken presenteras på följande sätt:
Människans egentliga mentala styrka syns sällan i vardagslivet utan visar sig framför allt i stressande och besvärliga situationer. Då, när man som bäst behöver tillgång till sina optimala resurser, blockeras dessa av negativa stressreaktioner. Därför är det viktigt att bygga upp sin styrka innan vi drabbas av motgång. Att lära sig förlora handlar om att bygga upp sin kapacitet att fortsätta fungera under tunga, svåra och smärtsamma perioder i vårt liv, oavsett om dessa inträffar i vårt arbete, vår hälsa eller i våra relationer.

Att lära sig förlora består av två delar. Den första delen innehåller teoretiska förklaringsmodeller, bakgrundsfilosofi och exempel ur livet varvat med övningar. Den andra delen är mer praktisk och innehåller konkreta metoder för självkontroll under press. Kombinationen av praktik och teori att göra och uppleva ger de bästa förutsättningarna för inlärning.

Böckerna finns på buena vida (www.buenavida.se) och i bokhandeln.

SLH/SIU-RESORNA
Den 19/11 flyger första kullen av SLH:are till Puerto Rico medan återstoden anländer de 26/11 för att sedan gemensamt avverka 7 öar i Väst-Indien på ett underbart kryssningsfartyg. Varje dag börjar med utbildning (finns alltid med på våra resor) varefter följer strandhugg och studiebesök på de olika öarna.  Resan har varit fullbokad ett halvår, detta pga av att vi dels brukar begränsa antalet till 40 och dels därför att de som är med på en resa har förtur till nästa. Detta gjorde att de flesta som var med på resan till Indien och Nepal 2015 också anmälde sig till denna.

För att dock ge också nya deltagare chansen så ändrar vi detta till nästa år. (se nedan)

RESAN 2017
Innan jag presenterar nästa års långresa vill jag säga att vi också har en kortare variant nämligen till kongressen i Mental Träning i Heidelberg 2-5 november. Det är andra gången den hålls och förra gången åkte vi (35 SLH:are) buss ner. Denna gång får var och en ta sig dit på egen hand. Det finns billiga flyg till Frankfurt och direkttåg från flygplatsen till Heidelberg. Information och anmälan hittar du på Google om du slår på Mentale Stärken Heidelberg 2017 eller klickar på denna länk www.mentalesstärken.de.  Det är redan över 1000 anmälda och vår vän Bernhard Trenkle räknar med bortemot 2000 deltagare. Bernhard är ju även med i vår styrelse, som ordnade kongressen i Indien 2015 och den nästa världskongressen i Gävle 12-16/6 2019. Gör gärna din intresseanmälan redan nu på www.wcecongress.com, eftersom vi kommer att begränsa det svenska deltagandet till max 500 personer (för att få plats för alla deltagare från resten av världen)

IRAN OKTOBER 2017 – NÄSTA ÅRS RESA!
För två veckor sedan blev det klart att vi kommer att tacka ja till en inbjudan vi har fått från Iran. Jag var i Teheran för 5 år sedan och pratade om ”Mental Training for Business” men denna inbjudan har att göra med att Bernhard Trenkle nyligen ordnade en kongress i ”Hypnosis in dentistry” i södra Iran och den iranske läkaren som höll i arrangemanget blev mycket intresserade när Bernhard berättade om vad vi gör i Mental Träning och skickade en inbjudan till oss. Vistelsen slutar således med en 3-dagars konferens i södra Iran men innan dess ska vi besöka Teheran och en rad andra platser. Nu när sanktionerna lättat så är många iranier mycket tända på att få nya kontakter i västvärlden, så här har vi chansen att få många nya vänner.

Som jag nämnde så frångår vi principen om förtur utan det blir anmälningsordningen som gäller. Eftersom pris och datum inte är helt fastställt (troligen avresa mellan15 och 18/10 och hemresa  29 oktober), så kan du skicka en intresseanmälan så länge till janne@jannelundgren.com. Janne håller som vanligt i administrationen av våra resor.